Aktualności  »  Z życia NRZHiU

Euroregionalne Młodzieżowe Mistrzostwa Kucharzy

Pomysłodawcą i koordynatorem projektu był Pan Marek Szopiński – Prezes Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze, współorganizatorem był Zespół Szkół Przyrodniczo-Żywieniowych reprezentowany przez Panią Dyrektor Helenę Kasperczyk. Beneficjentem projektu było Miasto Jelenia Góra.

W projekcie wzięło udział 12 szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z Jeleniej Góry (3 szkoły), Mysłakowic, Lubania, Bolesławca, Wałbrzycha, Wrocławia, Bydgoszczy, Poznania oraz dwie ekipy z Trutnova (Czechy).

            8 i 9 czerwca odbywały się warsztaty poświęcone rybom morskim i słodkowodnym oraz owocom morza. Warsztaty prowadził Piotr Motała Szef Kuchni z Pałacu Staniszów (należący do Sudeckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni). Uczniowie i ich opiekunowie byli pod ogromnym wrażeniem potraw przyrządzanych przez Szefa Kuchni. Przede wszystkim mogli przygotować potrawy z surowców na co dzień niedostępnych w szkołach (głównie ze względów finansowych) m.in. losoś, anchowis, owoce morza, świeże zioła, jajka przepiórcze, borowiki i kurki marynowane itp.

            9 czerwca odbyła się konferencja pt. „Nowe kierunki kształcenia zawodowego”, udział w niej wzięli dyrektorzy szkół o profilu gastronomicznym, opiekunowie ekip biorących udział w projekcie, szefowie kuchni z Sudeckiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni, przedstawiciele hoteli, restauracji oraz Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze.

 

            W drugim dniu realizacji projektu restauratorzy z Placu Ratuszowego Jeleniej Góry brali udział w konkursie na najlepszą potrawę i byli oceniani przez uczniów. Degustację przygotowały m.in. restauracje: Bistrot 26, Belfast, Metafora, Sorrento, Arkadia.

 

            Zwieńczeniem projektu były Mistrzostwa, które odbyły się 10 czerwca 2011. Uczniowie mieli przygotować danie obiadowe. Głównym składnikiem był pstrąg. Jury było złożone z samych szefów kuchni.

            W oczekiwaniu na wyniki mistrzostw zaproszeni goście mogli obejrzeć pokaz barmański. Drinki (bezalkoholowe) były oparte na bazie owoców sezonowych.

            Potrawy z ryb nie są łatwym tematem – podkreślił Mariusz Tkaczyk Szef Kuchni Hotelu Qubus. Rywalizacja była wyrównana. Uczniowie starali się wykonać swoje potrawy zgodnie ze wskazówkami wyniesionymi z warsztatów.

 

I miejsce – Zespół Szkół Przyrodniczo – Żywieniowych z Jeleniej Góry, Joanna Morawska i Krzysztof Cajler, opiekunem grupy była Janina Grochowska Stuła

II miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu, Angelika Maciarz i Bartosz Peter, opiekunem grupy była Katarzyna Kubiak

III  miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, Tomasz Gniadek i Dawid Bryja, opiekunem grupy była Teresa Szewczak.

 

Fundatorami nagród były firmy i organizacje: Prymat sp. z o.o., Małgorzata Gęsikowska WPH-U „MAGE-MEGI” z Bydgoszczy, Karkonoska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A., Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze, Wielkopolskie Zrzeszenie Handlu i Usług, Zrzeszenie Prywatnego Handlu i Usług w Wałbrzychu.